Over showdown

Wie op deze pagina pas voor het eerst leest over showdown , en weet dat showdown vaak omschreven wordt als tafeltennis voor blinden, zal best wel een paarvraagjeshebben. "Kunnen blinden tafeltennissen en hoe doen ze dat dan?" Logische vragen voor iemand die deze sport nog niet kent.

Showdown wordt gespeeld op een bijzondere tafeltennistafel. De tafel is rondom voorzien van een 14 centimeter hoge opstaande rand en de hoeken lopen vloeiendrond. In het midden is er een dwarsplank geplaatst op de zijwanden en aan beide korte zijden van de tafel zijn goalpockets gemaakt. Je krijgt dan als hetware een grote langwerpige bak met in het midden een opening onder de dwarsplank.

Het bijzondere van showdown is dat je het speelt op het gehoor. Iedereen moet dan ook een blinderingbril op zodat niemand iets kan zien en je puur op jegehoor bent aangewezen. Het geheim van showdown zit hem in het balletje. Dit is een hardplastic balletje met daarin stalen kogeltjes die rinkelen als debal rolt. Zo kun je precies horen waar de bal is en hopelijk ook waar de bal blijft. De bal wordt gespeeld met een langwerpig batje en de bedoeling vanhet spel is om een doelpunt te scoren bij je tegenstander en je eigen doel schoon te houden. De bal moet daarbij onder de dwarsplank door worden geslagen.Zo ontstaat er een boeiend en spannend spel waarbij het aankomt op concentratie, oriƫntatie en reactievermogen puur op het gehoor. Het is vaak verbazendom te zien hoe goed geoefende spelers vaak exact de plaats van de bal weten te vinden. Het spel kan razendsnel op en neer gaan en spelers krijgen maarfracties van seconden de tijd om de bal op te vangen en terug te spelen. Daarbij komt nog dat de bal vaak via de zijwanden wordt gespeeld en als een warezigzagbal op je af komt stormen.

Wie zich afvraagt waar de naam showdown vandaan komt zal zich moeten verplaatsen naar het wilde westen in de tijd van de cowboys. Showdown is namelijkhet pistoolduel dat cowboys aan gingen om geschillen te beslechten. Gelukkig gaat het er tegenwoordig wat minder gewelddadig aan toe als iemand roept "showdown".