Verslag WK 2009

Nieuws van zaterdag 22 augustus 2009

Op dinsdag 11 augustus in alle vroegte, vertrok het nederlandse team naar Zweden waar het tweede w.k. showdown gehouden werd.
De nederlandse selectie bestond uit 7 spelers, 4 scheidsrechters, een persoonlijk begeleider en een teamleider/coach.
Namens Twentyone-up waren Sander Eefsting, Achmad Martosoewondo en Sven van de Wege van de partij. Harm Eefsting en Peter Haazer waren als nederlandse scheidsrechters uitgenodigd door de organisatie.

Nadat Sven een telefonisch interview op Radio West had gegeven, ging de nederlandse ploeg aanboord van het klm toestel dat hen naar Stockholm zou vliegen. Na een rustige reis per vliegtuig en touringcar, bereikte de ploeg het quality hotel in Handen.
In dit hotel zou het wereld kampioenschap gehouden worden.

Voor de spelers was er dinsdags weinig te beleven. Een terrasje pakken of even de stad in. De scheidsrechters hadden op dinsdag hun scheidsrechters-meeting.

Op woensdag 12 augustus werden de spelers gekeurd. Deze keuring was noodzakelijk om deel te mogen nemen aan het toernooi. Ook de overige landen waren inmiddels gearriveerd. Amerika, Canada, Iran, Marokko en diverse europese landen waren aanwezig op dit evenement.
In totaal zouden er 36 heren en 16 dames van start gaan.

Op woensdagavond werd het toernooi officieel geopend. Waarna het wedstrijdschema werd uitgedeeld.


Op donderdagochtend om 08:00 uur begonnen de wedstrijden. De heren waren verdeeld in 6 groepen van 6 spelers. De beste 3 spelers uit elke groep plaatste zich voor de tweede ronde. De overige spelers moesten een plaatsingsronde spelen om te bepalen welke plaats ze zouden behalen in het eind klassement.
De 16 dames waren ingedeeld in 4 groepen van 4. Ook hier gingen de beste 3 dames uit elke groep door.
De wedstrijden duurden tot 16:00 uur. Hierna bleek dat alle nederlandse spelers zich hadden geplaatst voor de volgende ronde.
De uppers Sven, Sander en Achmad werden allemaal 2e in hun groep. Dit was voldoende.
Na de enkel spelen was het tijd voor de teamcompetitie. Ieder land mocht een team samenstellen van 3 mannen en 2 dames.
Deze teams moesten het tegen elkaar opnemen. Het nederlandse team bestond uit:
Sven en Achmad bij de heren. Sander was reserve.
Bij de dames was regerend wereldkampioene Ieke Wiersma de troef. Helma van der Boom was reserve.
8 landen hadden een team ingeschreven. Deze 8 teams waren verdeeld in 2 groepen van 4. Doormiddel van een kleine competitie werd bepaald hoe de kwartfinales eruit zouden zien.
Nederland werd groepswinnaar na knappe overwinning op ItaliŽ, gastland Zweden en Estland. Rond 20:00 uur waren de wedstrijden voor die dag afgelopen.


Op vrijdag om 08:00 uur begon de tweede ronde bij de enkel spelen. De 18 heren werden verdeeld in 2 groepen van 9. De 12 dames werden verdeeld in 2 groepen van 6.
De opdracht was om bij de beste 4 van je groep te eindigen. De wedstrijden waren erg spannend en je kon duidelijk merken dat de spelers erg aan elkaar gewaagd waren.
Hoewel Sven 2 partijen verloor, wist hij toch als eerste te eindigen in zijn groep. Samen met Zebastian Modin uit Zweden had hij 24 punten, maar aangezien Sven het onderlinge duel had gewonnen, mocht hij zich groepswinnaar noemen.
In de andere groep wist de brabander Jack van Oosterhout lang op de eerste plaats te blijven, dit moest hij echter in de laatste partijen prijsgeven. Hij werd uiteindelijk tweede.
Achmad Martosoewondo had lang uitzicht op een 4e plaats. Samen met Domenico Leo uit ItaliŽ eindigde hij met 20 punten. Helaas had hij het onderlinge duel verloren waardoor hij 5e werd.
Sander kon geen potten breken in de tweede ronde. Hij verloor al zijn partijen en werd 9e in zijn groep.
Bij de dames wisten alleen Ieke Wiersma en Helma van der Boom de kwart finales te bereieken. Ingrid Welling haalde het niet.

Nadat de wedstrijden aan het begin van de avond waren afgelopen, werden de kwart finales van de teamcompetitie gespeeld. Nederland dat als groepswinnaar moest aantreden tegen Denemarken, maakte geen fouten. De denen werden uitgeschakeld en Nederland ging naar de halve finale.
In de halve finale kreeg Nederland te maken met een erg sterke tegenstander. Na een spannende partij, verloor Nederland van SloveniŽ. De andere halve finale tussen Finland en TsjechiŽ werd nipt gewonnen door Finland. Nedrland mocht strijden om het brons.
Bij de Tsjechen was het pijpje bijna leeg, de nederlanders maakte korte metten en pakte de bronze plak.


Zaterdag was de dag waar iedereen naar uit had gekeken. Wie zouden er wereld kampioen worden?

Om 08:00 uur begonnen de kwart finales bij de dames. Ieke speelde tegen de Sloveense Sanja Kos. Er werd volgens het best-of-five principe gespeeld. Ieke wist de partij in 4 sets te winnen.
Helma van der Boom moest het opnemen tegen de Finse Hanna Vilmi. Ze verloor in 4 sets. Dit betekende uitschakeling voor de titel.

Bij de mannen moest Jack van Oosterhout proberen de halve finales te bereiken ten koste van de Sloveen Aleksandr Sabo. Jack verloor de partij met 3-0. De set standen waren erg close.
Sven van de Wege speelde tegen de Italiaan Domenico Leo. Hij wist zijn partij in 4 sets te winnen. Samen met Ieke ging hij dus namens Nederland door naar de halve finales.

De halve finale tussen ieke en de Sloveense Jana FŁhrer ging eenvoudig naar de Sloveense. 3-0. Dit betekende dat Ieke haar titel kwijt was.
De andere halve finale tussen de Finse Hanna Vilmi en de Deense Anja StÝvring, werd gewonnen door Hanna.
De finale werd dus een treffen tussen Finland en SloveniŽ.

Bij de mannen versloeg Sven de Sloveen Aleksander Sabo in 4 sets. Het was een erg zware wedstrijd.
De fin Teemu Ruohonen versloeg de Zweed Zebastian Rodin in 4 sets.


Het was tijd voor de finale van de teamcompetitie. Finland dat in elke finale van de partij was (ook bij de mannen en vrouwen enkel spelen), verloor de partij van SloveniŽ. De Slovenen pakte het goud. De finnen moesten tevreden zijn met zilver.

Na deze finale werd de troost finale bij de dames gespeeld. Ieke speelde tegen de Deense Anja. Ieke won in 3 sets en pakte het brons. Een mooie prestatie.

Bij de mannen ging het brons naar de zweed zebastian Modin.


De vrouwen finale tussen de finse Hanna en de sloveense Jana werd na een thriller gewonnen door Jana. Na de vijfde en beslissende set (11-9) pakte Jana het goud. Het zilver ging naar de finse Hanna.

Toen was het tijd voor Sven om de nederlandse eer hoog te houden. Alle finale wedstrijden werden gespeeld op 1 tafel. Het publiek zat of stond rond de tafel. De nederlandse fans aan de ene en de finse fans aan de overkant.
De zenuwen waren duidelijk aanwezig bij de fin Teemu Ruohonen. Ook Sven had moeite met de spanningen rond de wedstrijd.
De wedstrijd ging gelijk op. Sven verloor de eerste set, maar pakte knap de tweede en de derde set. In de vierde set stond hij met 7-4 voor. Nog twee doelpunten verwijderd van zijn grootste toernooi overwinning ooit. Teemu gaf niet op en kwam helemaal terug in de set.
Uiteindelijk won Sven met kunst en vliegwerk de vierde set met 12-10. Het feest kon beginnen.
Sven kwam handen te kort om de felicitaties in ontvangst te nemen. Sven mag zich nu 4 jaar lang wereld kampioen noemen.

'S avonds werd er een feest gehouden in het hotel. De drank vloeide rijkelijk en ook de muziek was van de partij.

Op zondag ochtend werd dan de wereldbeker overhandigd aan Sven, tijdens het volkslied kon hij de ogen niet droog houden.
Na enkele toespraken van de organisatie werd het wereld kampioenschap gesloten. De ploegen vertrokken weer naar huis.
Nederland mag terug kijken op een geslaagde missie in Zweden!

Terug naar het clubnieuws overzicht