Sven van de Wege en Danique van der Kaaij pakken goud in Milaan

Nieuws van zondag 03 mei 2009
Op donderdag 30 april 2009 vertrok een Nederlandse afvaardiging van showdownspelers en scheidsrechters naar Milaan. In Milaan werd voor de tweede keer een internationaal showdown toernooi georganiseerd.
De ploeg bestond uit Sven van de Wege, Guus Kusters, Bart Rozeboom en Danique van der Kaaij.
Peter Haazer, Yvette Hofmeester en Otto Janse gingen mee als scheidsrechters. Gerard Den Otter kwam als wedstrijd leider de organisatie een handje helpen.

Na een goede vlucht kwamen de Nederlanders rond half twee 's middags aan bij hun hotel. De koffers werden opgeruimd en de omgeving werd verkend.

Na het diner werd het toernooi officieel geopend. Het wedstrijdprogramma werd uitgedeeld en de scheidsrechters hadden hun scheidsrechtersmeeting.

Vrijdag

Op vrijdag 1 mei om 08:30 uur begonnen de wedstrijden. De wedstrijden werden gespeeld in het blinden instituut van Milaan. Dit lag 10 minuten lopen van het hotel.

Er deden in totaal 24 mannen en 16 vrouwen mee aan het toernooi. De deelnemers kwamen uit diverse landen waaronder:
ItaliŽ, Frankrijk, Zweden, Denemarken, SloveniŽ, Finland, Estland, Canada en natuurlijk Nederland.

De spelers werden ingedeeld in 2 poules van 8 bij de vrouwen en 3 poules van 8 bij de mannen. In deze ronde moesten de spelers zich plaatsen bij de beste 4 uit de poule.

Sven van de Wege was als poule hoofd ingedeeld en stelde niet teleur. Met ťťn verliespartij op zak eindigde hij als nummer 1 van zijn poule.
Danique van der Kaaij wist eveneens de eerste plaats te bemachtigen in haar poule, ondanks een nederlaag.

Guus Kusters en Bart Rozeboom deden hun uiterste best maar slaagden er niet in om bij de beste 4 te komen.

De wedstrijden uit de eerste ronde duurde de hele dag. Pas rond half zeven 's avonds was de laatste wedstrijd afgelopen.

Na het voortreffelijke diner, werd een begin gemaakt met de teamcompetitie. Dankzij overwinningen op Milaan (3) en Frankrijk, plaatste Nederland zich voor de kwart finale.


Zaterdag

Op zaterdag 2 mei rond 08:30 uur werden de wedstrijden hervat. In deze tweede speelronde werden de beste nummers 4 uit elke poule in 1 poule geplaatst. De onderste 4 werden in een andere poule geplaatst.
Bij de vrouwen leverde dit weer 2 poules van 8 spelers op terwijl er bij de mannen 2 poules van 12 spelers werden gemaakt.

Guus Kusters en Bart Rozeboom speelden om plaats 13 t.m. 24. Na spannende wedstrijden waarin de spanning soms hoog opliep, eindigde Guus uit eindelijk op plaats 18. Bart moest genoege nemen met een 16e plaats.

Sven had zijn handen vol in zijn poule. Om kans te maken op een plekje in de halve finale moest hij wederom bij de beste 4 spelers eindigen. Na zijn eerste wedstrijd op zaterdag te hebben verloren, sloeg de showdown motor aan. De resterende 7 wedstrijden wist hij te winnen en zo de eerste plaats te pakken in de poule.

Danique deed het zo mogelijk nog beter. Ze wist heel knap al haar wedstrijden in de tweede ronde te winnen en bereikte als nummer 1 van de poule de halve finale.

Net als op vrijdag waren de wedstrijden rond half 7 afgelopen. Na wederom een prima diner te hebben gehad, werden de kwart finale wedstrijden uit de teamcompetitie gespeeld.
Nederland speelde hierin tegen Zweden. Na een moeizame start wisten de hollanders de partij toch nog eenvoudig naar zich toe te trekken. Nederland kon zich opmaken voor de halve finale waarin het Denemarken zou treffen.

De halve finale van de teamcompetitie was een spannende wedstrijd. Nadat Denemarken op een grote voorsprong was gekomen, slaagde Nederland erin om de achterstand zo goed als weg te poetsen. Toch trok men uiteindelijk aan het kortste eind. De Denen gingen door naar de finale terwijl Nederland voor het brons mocht strijden.


Zondag

Op zondag 3 mei werd rond 08:30 uur begonnen aan de halve finales bij zowel de mannen als de vrouwen.
Danique moest het opnemen tegen de Sloveense sanja kos en Sven mocht het uitvechten met teemu ruohonen uit Finland.

Sven wist met veel kunst en vliegwerk zijn halve finale te winnen. Over enig geluk had hij niet te klagen in die partij.

Waar het bij Sven zo moeizaam ging, zo gemakkelijk leek het bij Danique te gaan. Met grote cijfers zette ze haar tegenstandster aan de kant en plaatste zich net als Sven voor de finale.

De finales moesten nog even op zich laten wachten want de finale en troost finale van de teamcompetitie stonden nog op het programma. Nederland speelde om de 3e plaats tegen SloveniŽ. Sven en Danique waren nog erg vermoeit van hun halve finale wedstrijd dat ze niet tot het uiterste meer konden gaan. Guus probeerde de eer nog te redden voor Nederland maar uiteindelijk ging het brons naar de slovenen.
De finale ging uiteindelijk tussen Finland en Denemarken. Finland pakte het goud en de Denen moesten tevreden zijn met Zilver.

Hierna was het grote moment dan daar. De troost finales bij de mannen en de vrouwen werd gespeeld. Teemu pakte het brons bij de mannen door zijn landgenoot juha oikarainen te verslaan. Bij de vrouwen ging het brons naar sanja kos die heel knap van hanna vilmi wist te winnen.

Danique moest als eerste haar finale wedstrijd spelen. Haar tegenstandster was de Sloveense jana fuhrer. Na de eerste set kansloos te hebben verloren, slaagde Danique er toch in om de partij naar zich toe te trekken. Met flinke cijfers werden de overige twee sets gewonnen.

Waar de vrouwenfinale uit een best-off-three wedstrijd bestond, moest Sven in een best-off-five wedstrijd spelen tegen matthieu juglar uit Frankrijk. Ook Sven verloor zijn eerste set kansloos. Zijn tegenstander zei na afloop: "het ging te gemakkelijk dus zat er iets niet goed". De tweede set ging gelijk op maar uiteindelijk wist Sven deze belangrijke sleutelset naar zich toe te trekken. Hierna was matthieu gebroken en kon Sven relatief eenvoudig set 3 en set 4 winnen.

Na hun overwinning in het toernooi, werden Danique en Sven voor radio en televisie geÔnterviewd. Hierna kwam de prijsuitreiking en werd het toernooi afgesloten met diverse toespraken.

Het team keerde terug naar Nederland en na een goede vlucht lande de ploeg op Schiphol. Het was al met al weer een geslaagd weekend en iedereen ging met een goed gevoel naar huis

Terug naar het clubnieuws overzicht