Nederlands Kampioenschap 2004

Nieuws van zaterdag 12 juni 2004

(uit Showdown Nieuwsbrief 47 juli 2004 door Helma van de Boom)
Op 12 en 13 juni jl. organiseerde G.S.V. De Sleutels Leiden en omstreken ter gelegenheid van haar 45-jarig jubileum de Nederlandse Kampioenschappen Showdown 2004. In dit weekend streden in het Regionaal Opleidingscollege (ROC) te Leiden de beste 20 heren en 16 dames uit de landelijke competitie showdown om de titel Nederlands Kampioen showdown 2004.

Even na 10 uur heette Ieke alle spelers, scheidsrechters, wedstrijdleiding, begeleiders, vrijwilligers en overige belangstellenden, in het bijzonder de Leidse burgemeester de heer H. Lenferink en de wethouder van Economische zaken, Grondzaken, Toerisme en Veiligheid de heer A. Geertsema, van harte welkom. De openingshandeling bestond uit een setje showdown tussen de burgemeester en de wethouder. Na een korte uitleg gaf scheidsrechter Bert Bakker het startsein. De heren kenden de sport niet, maar ze hadden al snel in de gaten hoe showdown gespeeld moet worden. Ze waren zo enthousiast dat ze vaak al serveerden voordat het fluitsignaal had geklonken. In een zeer ontspannen sfeer won de burgemeester met 12-6.


Op dit NK moest iedereen voor het eerst verplicht met een batje spelen dat conform de huidige IBSA regels is. Voor aanvang van de wedstrijden controleerde Frida Weterings (TC-lid) met een mal waar het batje precies in moest passen alle batjes van alle spelers. Een deel van de batjes werd afgekeurd, maar gelukkig had Eric Buld extra batjes nieuw formaat bij zich voor diegenen van wie het batje was afgekeurd. Piet Schalken heeft later de afgekeurde batjes aangepast aan de nieuwe maten, zodat uiteindelijk iedereen weer met zijn/haar eigen batje kon spelen. Na de huishoudelijke mededelingen en het voorlezen van de poule-indeling begonnen de eerste wedstrijden. Alle wedstrijden werden gespeeld om twee gewonnen setjes.
De mannen waren ingedeeld in vier poules van vijf spelers en de vrouwen in vier poules van vier speelsters. Er werd op acht tafels gespeeld. Halverwege de middag zaten de wedstrijden uit de eerste ronde er op. De wedstrijdleiding berekende hoeveel punten elke speler had gehaald en maakte de poule-indeling van de tweede wedstrijdronde bekend. De heren speelden nog twee wedstrijden en de dames nog ‚‚n wedstrijd in de tweede ronde. Zelf was ik bij de eerste acht vrouwen gekomen. In de tweede ronde won ik mijn eerste wedstrijd. Zeer tevreden sloot ik de eerste speeldag af.

Fris gedoucht en omgekleed schoof iedereen tegen halfzeven aan tafel voor het avondeten. Er stond Chinees eten op het menu. Als organisatiecommissie dachten we dat we wel voldoende eten hadden besteld, maar wat schetst onze verbazing: na de eerste ronde waren, op de rijst, bami en nasi na, alle bakken leeg! Er is meer babi pangang, miniloempia?s, sat‚ etc. bezorgd en toen dat ook in z?n geheel op was, waren alle magen toch wel gevuld. ?s Avonds konden we lekker swingen op de muziek van de band 3 For The Show. Deze driemanformatie speelt muziek van verschillende genres; er zat voor ieder genoeg goede muziek bij. Om elf uur stopte de band en was het bier op: het einde van de feestavond. Met een bus zijn we gebracht, voor de overnachting, naar het AC Hotel in Leiderdorp.

De volgende ochtend stonden velen rond kwart voor acht al bij de eetzaal, maar de deur was nog dicht. Maar ons wachten werd beloond: om 8 uur konden we terecht bij een uitgebreid en heerlijk ontbijtbuffet. Met goed volgegeten magen vertrokken w rond kwart over negen weer met de bus naar de school waar om 10 uur de eerste wedstrijden van de tweede speeldag begonnen. Achter in de kantine had Floor Albrechts, studente aan de Saxion Hogeschool in Ensched‚ en stagiaire bij Xkwadraat, een prototype van een nieuwe showdowntafel neergezet die wij mochten testen. Er was veel belangstelling voor deze tafel. De tafel ziet er heel mooi uit en speelt lekker. Bijkomend voordeel van deze tafel was dat je hier lekker even extra op kon trainen of warming-up kon doen.

De tweede wedstrijddag begon voor iedereen met twee wedstrijden uit de tweede ronde. Terwijl iedereen zich de lunch, bestaande uit twee belegde broodjes, krentenbol, beker karnemelk of melk en appel of banaan, goed liet smaken, maakten Theo en Peter overuren om te berekenen wie de eerste vier mannen en vrouwen waren en derhalve 's middags de halve finales mochten spelen. Wie tussen de 5e en 20e plaats was geiindigd speelde 's middags nog één wedstrijd voor de uiteindelijke plaatsing en mocht hierna toekijken hoe de halve finalisten zich in het zweet werkten voor een finaleplaats.

In de halve finale, die ik tot mijn eigen verbazing had weten te bereiken, speelde ik tegen Ieke. Na drie setjes bleek Ieke de beste. De andere halve finales werden gewonnen door Danique, Richard Doornheim en Francois. De strijd om de derde en vierde plaatsen ging bij de mannen tussen Jack en Milton. Jack won deze partij. Miranda en ik kwamen elkaar (na een driesetter in de tweede ronde) voor de tweede keer deze dag tegen. Ik won beide setjes en behaalde hiermee de derde plaats. De eerste finale was tussen Danique en Ieke. De dames zijn zeer aan elkaar gewaagd; de finale werd een zware driesetter. Ze scoorden vaak om de beurt en veel punten waren het gevolg van fouten. Danique won de eerste set en Ieke won de tweede set. De derde set ging ook behoorlijk gelijk op. Danique maakte bij de stand van 10-9 het beslissende doelpunt en mocht zich hiermee de Nederlands Kampioene showdown 2004 noemen.

De herenfinale tussen Richard en Francois was, wat de wedstrijd op zich betreft, een kopie van de damesfinale: een zware driesetter waarbij Richard en Francois om de beurt punten behaalden. Richard won de eerste set en Francois de tweede set. In het lokaal waar de finales werden gespeeld liepen in de derde set de punten, de spanning en de temperatuur vrijwel gelijk op. De spanning kwam tot een hoogtepunt bij de stand 9-9 in de derde set toen Richard mocht serveren. Richard sloeg een ace: 11-9! Voor de tweede keer in zijn carriŠre mocht Richard zich bij de heren Nederlands Kampioen noemen.

Rond 4 uur nam Ieke de microfoon ter hand en bedankte alle scheidsrechters, het personeel van de school, de vrijwilligers en verder iedereen die dit toernooi op welke wijze dan ook mogelijk heeft gemaakt. Als aandenken aan dit NK kregen al deze mensen een horloge met pen met inscriptie. Het laatste onderdeel van de NK is de prijsuitreiking. Hiervoor nam de directeur van de school Rob Hogenelst, die het net als zijn medewerkers een hele eer vond dat de NK in zijn school plaatsvond, de microfoon over van Ieke. Als eerste kregen de nummers 4, 5 en 6 bij de dames en de heren een officieel NEBAS-diploma als waardering voor hun prestatie. Het erepodium waar de nummers 1, 2 en 3 plaats moesten nemen, was ingericht op de trappen van de zitkuil in de kantine. Elke prijswinnaar kreeg een grote beker, medaille, NEBAS-diploma en een bos bloemen. Toen het hele podium was gevuld en de rolletjes waren volgeschoten door de fotografen, klonk voor de kampioenen Richard Doornheim en Danique van der Kaay het Wilhelmus. Na de prijsuitreiking zat het NK er echt helemaal op en keerde iedereen heel tevreden met een miniradio als aandenken huiswaarts. Wij, de showdowners Ieke, Jan, Alie, Helma en de bestuursleden Henk en Paul kunnen als organisatiecommissie terugkijken op een goed verlopen NK.

Vanaf deze plaats willen we iedereen, die deze NK op welke wijze dan ook zo?n succes heeft laten worden, hartelijk danken voor zijn/haar inzet!

Terug naar het clubnieuws overzicht